PERSIMPATIA

PAUL GIGER

DOCUMENTAL I CONCERTS


Necessitem la teva ajuda per fer-ho realitat

Ricard Margarit va inspirar i desafiar el món de la música fent violins amb diverses cordes addicionals que ressonen per simpatia. Al món només hi ha quatre músics que toquin aquests insòlits instruments, i nosaltres ens hem proposat descobrir-los.

A través d’un llargmetratge documental i de diversos concerts, volem donar a conèixer l’excepcional música i la particular visió del món d’aquests singulars personatges.

Fa uns mesos, amb la col·laboració de més de tres-cents mecenes, vam aconseguir fer la primera part del projecte. Ara ens proposem continuar l’apassionant viatge a la recerca del violí següent. Sabem que és en un petit poble de les muntanyes de Suïssa, en mans del prestigiós violinista i compositor Paul Giger.

Per fer realitat aquesta segona fase necessitem la teva col·laboració. Participa en el nostre projecte de Verkami (del 17 de febrer al 29 de març de 2014) i tindràs l’oportunitat d’assistir a uns dels pocs concerts que concedeix aquest cotitzat músic i veure en exclusiva una part del documental.


Possiblement, un dels violinistes més importants, tècnicament més rigorosos i més creatius del món

Part de l’aura de profunda pau que irradia Paul Giger es deu possiblement al seu arrelat sentiment de pertinença. Després de viatjar per bona part d’Àsia, el músic suís va decidir tornar a la seva terra natal i dedicar-se en cos i ànima a l’estudi del violí. Les muntanyes d’Appenzell, els rierols, el vent, el bestiar pasturant, i fins i tot els cants tradicionals dels grangers, són una font d’inspiració i part de la identitat musical d’aquest guru del violí.

La tenacitat i el conscienciós estudi han permès a Giger conèixer cada mil·límetre del seu instrument i descobrir sons que mai abans no s’havien escoltat en un violí. Però la grandesa de Giger radica que el seu profund coneixement tècnic no es tradueix en virtuosisme sinó en una impressionant capacitat d’emocionar l’audiència. Els violins de Giger xiuxiuegen a cau d’orella melodies aparentment senzilles que, de mica en mica, s’eleven fins a les voltes de les esglésies per parlar de temes tan universals com la vida i la mort.Per mostra, basta un botó


 Concert i projecció a Barcelona 
  Dijous 10 d’abril de 2014 a les 19:30 

 Concert a Santes Creus 
  Dissabte 12 d'abril de 2014 a les 17:30 

Venta d'entrades a la porta d'accés abans del concert

Concert i projecció a Barcelona
Paul Giger, un dels violinistes més prestigiosos del món, posarà a prova dos violins amb cordes simpàtiques construïts pel genial lutier Ricard Margarit. Amb la complicitat de la clavecinista Marie-Louise Dähler, el compositor suís reinterpretarà alguns dels temes més emblemàtics de la seva discografia. L’excepcional concert, que tindrà lloc al Paranimf de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona, en ple centre de la ciutat, anirà precedit de la projecció exclusiva d’imatges del documental.
Intèrprets: Paul Giger, violí; Marie-Louise Dähler, clavicèmbal

Dia: dijous 10 d’abril de 2014
Hora: de les 19.30 a les 21.30 h

Lloc: : Paranimf de la Universitat de Barcelona (Edifici Històric)
Gran Via de les Corts Catalanes, 585 (plaça de la Universitat)
Metro L1/L2 Universitat

Preu: 25€. Imprescindible comprar amb antelació. Atenció no podem vendre entrades en el recinte de la Universitat de Barcelona.

Recollida d'entrades: es lliuraran en entrar al concert.


Concert al monestir de Santes Creus
A les voltes de l’església del segle XII, a quatre passes del taller de Ricard Margarit, Paul Giger farà ressonar quatre violins, dos amb cordes de simpatia, construïts pel genial lutier. En mans d’un dels gurus mundials del violí, aquests insòlits instruments arribaran a la màxima capacitat d’expressió i varietat sonora. Al costat de la clavicembalista Marie-Louise Dähler, el prestigiós compositor suís interpretarà alguns dels temes més emblemàtics de la seva carrera musical. No et perdis aquesta oportunitat històrica!
Intèrprets: Paul Giger, violí; Marie-Louise Dähler, clavicèmbal

Dia: dissabte 12 d'abril de 2014
Hora: de les 17.30 a les 19.30 h

Lloc: església del monestir de Santes Creus (Tarragona)

Preu: 25€. Imprescindible comprar amb antelació.

Recollida d'entrades: es lliuraran en entrar al concert.


 Paul Giger Masterclass 
  Dimarts 8 d’abril de 2014, de 12.00 a 14.00 h  
Les reserves s’han de fer amb antelació.
Preu: Gratuït. Aforament limitat


Amb la col·laboració del departament de Música Tradicional de l'ESMUC, en el marc del Master en Flamenco.
Tant si ets un aficionat com si ets un professional dels instruments de corda fregada, no et pots perdre la classe magistral de Paul Giger, un dels violinistes més creatius del món. El mestre suís revelarà alguns secrets sobre els harmònics (overtones) i explicarà diverses tècniques especials d’interpretació.

La classe magistral serà una oportunitat única per escoltar i veure de prop diversos violins amb cordes simpàtiques, conèixer les seves diferències, comprovar la ressonància, veure com s’afinen... i, en definitiva, ampliar l’univers de possibilitats sonores del violí.
*Avís: la classe magistral s’impartirà en anglès.
Dia: Dimarts 8 d’abril de 2014
De les 12.00 a les 14.00 h

Preu: Gratuït. Aforament limitat (Imprescindible reservar amb antelació).

Lloc: ESMUC Escola Superior de Música de Catalunya.
C/Padilla, 155 (Edifici L’Auditori) 08013 Barcelona.

Metro: Línia 1: Marina i Glòries o línia 2: Monumental. Tramvia: Trambesòs (línia T4): Auditori-Teatre Nacional. Autobús: 6, 7, V21, H12, 62 Persimpatia: el projecte 

Si et vas perdre la primera part del documental amb Zoltán Lantos, ara pots veure’l fent una donació mínima de 20 € (PayPal o targeta de crèdit).Què és Persimpatia?
És un llargmetratge documental de músiques del món i una sèrie de concerts paral·lels.

De què tracta el documental?
Ricard Margarit era un lutier que va desafiar i inspirar el món de la música fent violins amb cordes simpàtiques. Les cordes principals es toquen com en un violí convencional i la resta vibren per simpatia: d’aquí el nom del documental. Només quatre músics al món tenen un d’aquests violins especials construïts per Ricard Margarit: Zoltán Lantos (Hongria), Paul Giger (Suïssa), L. Subramaniam (Índia) i Ernesto Briceño (Veneçuela).

Què té d’especial el documental?
Fem servir la música com a vehicle per oferir un retrat íntim dels quatre personatges principals i, a la vegada, explorem temes universals.

Com contribueix el documental a la societat?
Ricard Margarit era un lutier que va desafiar convencions. En una societat cada vegada més homogènia, considerem important encoratjar el pensament lliure i les persones que s’atreveixen a ser diferents.

Què hem aconseguit fins ara?
La primera part del projecte Persimpatia, amb el violinista hongarès Zoltán Lantos, va finalitzar amb èxit l’estiu de 2013 gràcies a una campanya de micromecenatge en què es van aconseguir més de 13.000 €. Amb aquest import vam finançar la primera part del documental i vam organitzar un concert amb Zoltán Lantos a l’Auditori del Conservatori del Liceu (Barcelona).

En quina fase som?
En aquests moments estem treballant en la segona part del projecte, centrat en el prestigiós violinista suís Paul Giger. El febrer de 2014 posarem en marxa una nova campanya de micromecenatge per finançar les despeses de la filmació a Suïssa i els concerts de Barcelona i Tarragona.

Quan es podrà veure el documental?
Si tot va bé, el documental estarà completament finalitzat el desembre de 2014. De tota manera, si fas una aportació al nostre projecte podràs veure en exclusiva parts del documental.

Patrons

CHRIS & MARINA DARBY, CHRISTINE AGNES, Mª ANGELES CREIXELL, JORDI MARGARIT, SAMUEL MARGARIT, MATEO MARTÍNEZ, MILA MARTÍNEZ, JAVIER MARTÍNEZ, LUISA VILLARROYA, ERNESTO BRICEÑO, ORIOL ASENSIO, LOURDES PFEIFFER, DANIEL BATLLE, MARIANO GONZALVO, MARTA PÉREZ DE LEÓN, ADA FERRER & XAVI RAMOS, ANTONIA DUEÑAS, ALBERTO GONZÁLEZ


Project partners


Academic partners
Media partners
with the support of
Contacte


Guillermo Asensio | Emma Darby
info@persimpatia.com


Segueix-nos© Copyright Guillermo Asensio | BCN 2013